19. helmikuuta 2012

Kaapo talvella



Kaapo ei välitä tipan vertaakaan lumisateesta, jos kyseessä on ruokaa.
Ei kannata laittaa pussia oveksi tai muuten vuohi tekee ensimäiseen kerrokseen reiän, johon sen jalka jää kiinni.

Kaapo

Kaapo on 2-vuotias. Se on meidän perheen yhteinen.Se pitää kaurasta, heinästä, kukista ja mansikoista.Se syntynyt 29.3.2009. Kaapolla on myös hyviä taitoja joita se ei kerro muille.

LUONNE

Vuohea ei saa härnätä, koska se voi luulla että sinä leikkit sen kanssa, joten se voi puskea sinua.

VUOHEN RAVINTO


Vuohi on märehtijä, joten se syö samoja rehuja kuin lehmä ja lammas. Tärkeimmät rehut ovat kuivattu tai säilötty heinä, laidun ja vilja, joita täydennetään valkuais- ja kivennäisrehuilla. Kerput eli kuivatut lehtiniput ovat vuohien herkkua, samoin juureksetvihannekset jahedelmät. Kutun ravinnontarve lisääntyy lypsymäärän myötä, samoin kuin lehmällä. Vedentarve vuohella on 4–15 litraa vuorokaudessa tuotosvaiheesta riippuen. Merisuolaa tainuolukivi on oltava aina tarjolla.
Vuohen voi alkukantaisena ja jalostamattomana eläimenä ruokkia myös täysin kotovaraisesti, ilman teollisia rehuja. Silloin eläimen ruokavalio on suunniteltava tarkoin riittävän monipuoliseksi. Siihen voi kuulua heinän ja veden lisäksi erilaiset kotipuutarhan tuotteet, kuten porkkanatlantutomenat ja mehunkeitosta ylijäävä mäski. Havunoksat tarjoavat etenkin talvella tarpeellisia vitamiineja. Nuorten lehtipuiden kuorista vuohet saavat kivennäisiä, jäkälissä on varteenotettava määrä hiilihydraatteja ja hivenaineita. Vuohet syövät mielellään myös sieniä, metsämarjoja ja varpukasveja. Merileväjauhe on luonnollinen tapa täydentää kivennäisten saantia, ruokintakalkkia voi tarjoilla ainakin lypsävälle kutulle.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuohi#Ravinto